Çekme Boru Özellikleri ve Kullanım Alanları

cekmeborunedir
Genel

Çekme Boru Özellikleri ve Kullanım Alanları

Borular normal sıvıların, sıvılaştırılmış gazların ya da kimyasal maddelerin aktarılmasını sağlayan malzemelerdir. Kullanılacakları alanın niteliğine göre boru imalatında kullanılan çeşitli hammaddeler kullanılmaktadır. Ayrıca boru üretiminde başvurulan yönteme göre de sınıflandırma yapılmaktadır. Çekme borular, üretim yöntemine göre yapılan sınıflama kapsamında yer almaktadır. Tek parça metalden üretilen ve üretim esnasında hiçbir şekilde kaynak kullanılmayan çekme borular, sahip olduğu avantajlar nedeniyle her geçen gün daha da yaygın hale gelmektedir.

 Çekme Boru Standartları

Çekme borular, içeriklerinde bulunan hammaddenin kalitesine göre farklı standartlara sahiptir. Genellikle paslanmaz çelikten üretilen çekme borularda en sık görülen standartlardan bazıları şunlardır:

  • 304 Paslanmaz Çelikten Çekme Borular: 304 paslanmaz çelik, dünya üzerinde hem en yaygın bulunan hem de en yaygın kullanılan çelik türüdür. Korozyon direnci ve dayanıklılık bakımından ortalama bir değere sahip olan 304 paslanmaz çelikten üretilen çekme borular, korozyon riskinin yüksek olmadığı alanlarda kullanılmaktadır.
  • 316 Paslanmaz Çelikten Çekme Borular: Bilinirliği yüksek bir diğer paslanmaz çelik türü olan 316 paslanmaz çelik, korozyon direnci bakımından 304 paslanmaz çelikten daha iyi bir puana sahiptir. Kolayca kaynak yapılabilmesiyle de ön plana çıkan 316 paslanmaz çelikler, korozyon direncinin ortalama ve ortalamanın biraz üzerinde olduğu alanlar için uygundur.
  • 4462 Paslanmaz Çelikten Çekme Borular: Dubleks paslanmaz çelik olarak da adlandırılan 1.4462 paslanmaz çelik, bilinen en kaliteli paslanmaz çelik türlerinden biridir. Korozyon direnci ve dayanıklılık bakımından en iyi puanlamaya sahiptir. Buna karşın diğer paslanmaz malzemelerden daha pahalıdır. Dubleks paslanmaz çelikten imal edilen çekme borular, korozyonun maksimum düzeyde olduğu zorlu koşullarda tercih edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Galvanizli Boru Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir ?

Çekme Boru Kullanım Alanları

Çekme borular, işlevsel olmaları ve kaliteleri dolayısıyla her geçen gün daha fazla alanda tercih edilmektedir. Petrokimya endüstrisi bu alanların başında gelmektedir. Aşındırma ve basınç gücü yüksek kimyasalların kullanıldığı endüstri alanlarında, çekme borular ile güvenlik maksimum düzeye çıkarılmaktadır. Ayrıca şehirlerarası ve uluslararası petrol ve doğalgaz boru hatlarında da bu borulardan yararlanılmaktadır. Şehir içlerinde doğalgaz şebekelerinin oluşturulmasında ve kanalizasyon sisteminin kurulmasında da çekme borular önemli bir paya sahiptir. Otomotiv üretim endüstrisi çekme boruların kullanıldığı bir diğer alandır.

İlginizi Çekebilir: Siyah Demir ve Paslanmaz Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Çekme Boru Fiyatları

Çekme boru fiyatları hakkında net bir rakamdan söz edebilmek mümkün değildir. Çünkü boru fiyatları üzerinde belirleyici olan çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bunların başında, üretimde kullanılan malzemenin kalitesi gelmektedir. Daha kaliteli paslanmaz malzeme kullanılarak imal edilen çekme borular, doğal olarak daha pahalıdır. Bununla birlikte üretimde kullanılan yöntem de boru fiyatlarının belirlenmesinde etkilidir. Boru üretimi yapan firmanın üretim ve satış stratejisi de bu noktada önemlidir. Bu yüzden de tüm etkenler göz önünde bulundurulmalı ve boru almadan önce detaylı bir fiyat araştırması yapılmalıdır.

Çekme Boru Avantajları 

Çekme boruların bu denli yaygın kullanılmasının temelinde, kullanım alanlarına sağlamış olduğu kolaylıklar yer almaktadır. Bunların başında basınca karşı dirençli olması ve sağlamlığı gelmektedir. Tek bir parçadan imal edilmiş olan çekme borular, yüksek basınç şartlarında bile sorunsuz bir şekilde işlevini yerine getirmektedir. Aynı zamanda korozyon direnci bakımından da çekme borular tercih edilmektedir. Genellikle paslanmaz çelikten imal edilen çekme borular, bu sayede pas ve korozyon gibi risklerden uzun süre etkilenmemektedir. Kullanım ömrünün uzun olmasına bağlı olarak, uzun vadede maliyetlerin düşmesine de yardımcı olmaktadır. Bir kez alındıktan sonra uzun yıllar kullanılabilen çekme borular, her yıl tesisat değişiminin ve dolayısıyla bakım masraflarının önüne geçmektedir.

Bizi Arayın