Demir Çeşitlerini Keşfedin
Demir Çeşitlerini Keşfedin
Dünya üzerinde en yaygın bulunan dördüncü metal olan demir, günümüzde işlenerek çok çeşitli formlara dönüştürülmektedir. Aynı zamanda yer kabuğunda en çok rastlanan cevher olan demir, sahip olduğu özelliklerden dolayı pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Demirin en belirgin özelliği dayanıklılığıdır. Özellikle farklı elementlerle zenginleştirilen ya da çeşitli biçimlere sokulan demirler, kullanım alanlarına yüksek mukavemet kazandırmaktadır. Bununla birlikte demirin şekillendirilmesi ve işlenebilmesi de kolaydır. Elektrik iletkenliği yüksek olan demir, saf haldeyken korozyona karşı savunmasızdır. Bu yüzden de korozyon riskinin olduğu bölgelerde demir tercih edilmemektedir. Farklı kullanım alanları için değişik formatlara sokulan demirin pek çok çeşidi bulunmaktadır.
Demirin Kullanım Alanları
Daha önce de belirtildiği gibi demirin kullanım alanları oldukça fazladır. Bu alanlar arasında döküm üretimi ilk sırada gelmektedir. Dünya üzerinde çıkarılan demirin önemli bir kısmı döküm imalatı için kullanılmaktadır. Ayrıca çelik üretiminde de demirden yararlanılmaktadır. Normal ya da hurda haldeki demirin nikel, molibdeni karbon ve krom gibi elementlerle karıştırılmasıyla elde edilen çelikler de demirin en yaygın kullanıldığı alanlardandır. Bu alanların yanı sıra demirin en sık görüldüğü yerlerden biri de inşaat sektörüdür. Dayanıklı ve aynı zamanda da düşük maliyetli bir malzeme olmasından dolayı inşaatların kolon ve kirişlerinde demirden yararlanılmaktadır. Son olarak da demirin otomotiv sektöründe araçların imalatında ve bazı yedek parçaların üretiminde kullanıldığını söylemek mümkündür. Diğer elementlerle kolayca birleşebilmesi ve dayanıklı olması, demirin her alanda rahatça kullanılabilmesini olanaklı kılmaktadır.
HEA Demir
İşlenmiş demir malzemeler arasında yer alan HEA demirler ya da HEA profil demirler, H biçiminde olmalarından dolayı bu isimle anılmaktadır. Düz demirden kat kat daha güçlü olan HEA demirler, mukavemetin arttırılması amacıyla inşaatlar başta olmak üzere çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. HEA profil demirler, kullanılacakları alanlara göre çeşitli ölçülere sahiptir. Bu ölçüler de genel olarak H100, H200 biçiminde kodlanmaktadır.
HEB Demir
HEB demirler de tıpkı HEA demirler gibi demirin işlenerek şekillendirilmesiyle elde edilmektedir. Esas olarak HEB demirler ile HEA demirler arasında büyük bir farklılık söz konusu değildir. Ancak HEB demirler, daha geniş olmalarıyla ayrışmaktadır. HEA profil demirler daha çok küçük yapılarda kullanılırken; HEB demirler büyük ölçekli endüstriyel yapılarda tercih edilmektedir. Dayanıklılıkları ve mukavemetleri birbirleriyle benzerlik göstermektedir.
Silme Demir
Demir türleri arasında en yaygın kullanılan malzemelerden biri de silme demirlerdir. Lama demir olarak da anılan silme demirler, yassı çubuk biçimindedir. Demirin sıcak haddeleme işleminden geçirilmesiyle elde edilen bu malzemenin kalınlığı, 10 ila 60 milimetre arasında değişiklik göstermektedir. Standart olarak 6 ila 12 metre uzunluklarında imal edilen silme demirler, talep edilmesi durumunda daha uzun boyutlarda da özel olarak üretilebilmektedir. Diğer demir türlerinde olduğu gibi, silme demirlerin de en çok kullanıldığı alan inşaat sektörüdür. Özellikle çelik konstrüksiyon yapıların vazgeçilmez parçalarından biri olan silme demirler, sağlamlıklarıyla ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte makine sanayide pek çok makinenin üretiminde de silme demirlerden yararlanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Siyah Demir ve Paslanmaz Çelik Arasındaki Farklar Nelerdir ?
T Demir
Diğer bir demir çeşidi olan T demirler ya da T profil demirler de sıcak haddeleme yöntemiyle imal edilmektedir. HEA ve HEB demirler ile büyük ölçüde benzerlik gösteren T profil demirler, şekil olarak T harfine benzedikleri için bu şekilde adlandırılmaktadır. Mukavemetinin yüksek olmasından dolayı bu malzeme de hem inşaatlarda hem de çeşitli endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca vinç ve gemi imalatında da T demirlere rastlamak mümkündür.
İlginizi Çekebilir: Lama Demir Nedir ?