Dikişsiz Boru Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Dikişsiz Boru Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Dikişsiz boru ısıtılmış yani fırınlanmış kütüğün hammaddesinden üretilmektedir. Yüksek haddeleme hızı ve basıncında konfigürasyon kütüğün merkezinde basınç oluşmasına neden olur, ardından sivri uçlu bir çubukla beraber delinir ve boru kovanı elde edilir. Kovan daha sonra bir madrelle ya da uzun bir çubukla çoklu hadde tezgahında uzatılabilir, istenen kalınlık ve çap aralığına ulaşabilmek için boru içine yerleştirilir.
Boru mikro yapıda bir homojenliğe sahiptir, bu sayede dikişsiz boruların mukavemeti sac kıvırarak üretilir. Dikişsiz borular dikişli borulara nazaran daha yüksektir ve üretim maliyetleri daha fazladır. Dikişsiz borular paslanmaz boru statüsüne girmektedir, isminden de anlaşılabileceği üzere üzerinde dikiş ya da farklı bir kaynak bulunmaz.
Dikişsiz Boru Kullanım Alanları
Dikişsiz borular dikişli borular gibi paslanmaz boru statüsünde yer almaktadır, bu yüzden kullanım alanları daha çok hassas yani iklimsel olarak zorlu şartlar altında kullanılır. Dikişsiz boruların kullanımı dikişlilere nazaran daha kolaydır, kendilerine has kullanım yerleri vardır hatta bazı durumlarda dikişli boru kullanmak bile doğru olmaz.
Dikişsiz borular genelde;
- Kimya sektörü
- Gemi endüstrisi
- Deri sanayi ve makine sanayi
- Otomotiv endüstrisi
- Termik ve nükleer santraller
- Petrol ve doğalgaz endüstrisi
Dikişsiz borular mukavemeti, korozyon direnci ve dayanıklılığı sayesinde farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Özellikle bu yüzden dikişli borulara nazaran daha fazla tercih edilir. Ayrıca galvanizleme işlemi içinde oldukça uygundur, bu yüzden petrol ve doğalgaz hat boruları dikişsiz borulardan oluşur. Dikişsiz borular paslanmaz ve alüminyum olmak üzere ikiye ayrılmaktadır, kullanım alanları da bu iki model üzerinden hareket eder.
Dikişsiz Boru Ölçüleri
Dikişsiz borular farklı ölçülere sahiptir DIN 2448 ölçü standartlarına uygun olarak farklı normlara sahiptir. Bu normlara göre 10 mm ila 600 mm arasında değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse, parmak ölçüsü(inch) 1/8” dış çap 10mm, et kalınlığı 1.6 mm, boru ağırlığı 0.339 kg/m olarak belirlenir. Parmak ölçüsü değiştikçe onunla orantılı tüm ebatlarda değişir.
Dikişsiz Boru Üretimi
Dikişsiz boru üretiminde ekstrüzyon ve özel haddeleme yöntemleri kullanılmaktadır. Direk ekstrüzyonda dolu ve delikli takoz kullanılmaktadır. Diğer yöntem olan en direkt ekstrüzyon yönteminde ise sadece delikli takoz kullanılmaktadır. Haddeleme yönteminde ise sıcak silindirik bloklar, merdane ve delme işlemini yapmak için zımba kullanılır. Bu sayede benzer kalın et halinde kalın boru formuna getirilmiş olur. Bu kadar çok talep görmesindeki asıl neden ise basınç faktörüdür, aynı zamanda kalınlığı ve sağlamlığı yeterli olduğu için ağır sanayide sıklıkla kullanılmaktadır. Dikişsiz boruların üretiminde kaynak işlemi kullanılmaz, kaynaklı boru dikişi arıza ve korozyona açık bir hale gelmesine neden olacaktır. Üretimindeki sağlamlığı sayesinde zayıf dikiş olasılığını önler. Dikişsiz borular bu üretim süreci sayesinde üstün korozyon direnci sunmaktadır, ayrıca kaynak yapılmadığı için dikişli borulardaki kaynak için ayrı bir test gerekmemektedir. Fakat üretimleri yüzünden maliyetli biraz daha fazladır, ancak daha uzun ömürlü olduklarını söyleyebiliriz.
İlginizi Çekebilir: Siyah Levha Sac Nedir ?
Dikişsiz Boru Fiyatları
Dikişsiz boruların fiyatları elbette kalitesi ve fiyatlarına göre değişiklik göstermektedir Yüksek basınca dayanıklı oldukları için üretimlerinde maliyetleri biraz daha fazladır, bu yüzden dikişli borulara nazaran daha pahalılardır. Fiyatlarda yine parmak ölçüsü baz alınarak hesaplanır. Buna göre yine 1/8” üzerinden hesaplamak gerekirse 1.35 Tl üzerinden hesaplanır, bu fiyattaki borunun ağırlığı 0.339 kg değerindedir. Parmak ölçüsü arttıkça fiyatta artar.
İlginizi Çekebilir: Galvanizli Sac Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Dikişsiz Boru Standartları
Dikişsiz boruların standartları şu şekildedir;
- ASTM A106
- ASTM A179
- ASTM A192
- ASTM A210
- ASTM A333
- ASTM A519
- ASTM A524
- DIN 17172 / EN 10208-2
- DIN 17175 / EN 10216-2
- DIN 1629 / EN 10216-1
- DIN 2391 / EN 10305-1
- DIN 2440 / EN 10255-M
- DIN 2441/ EN 10255-H
- DIN 2448
- BS 3601
- BS 3059