Galvaniz Özellikleri ve Kullanım Alanları

galvaniznedir
Genel

Galvaniz Özellikleri ve Kullanım Alanları

Galvaniz, son yıllarda adı giderek daha sık duyulan malzemelerden biridir. Özellikle sahip olduğu avantajlar, galvanizin her geçen gün daha fazla alanda kullanılmasını sağlamaktadır. Galvaniz, metallerin korozyona karşı daha dirençli olmasını sağlamak için başvurulan bir yöntemdir. Korozyon riskinin yüksek olduğu alanlarda kullanılacak metallerin galvanizli olması, kullanım ömrünün artmasına ve daha dayanıklı hale gelmesine neden olmaktadır. Galvaniz kaplamalı malzemeler, paslanmaz çelikler ile benzer özelliklere sahip olmasına karşın daha düşük maliyetlidir. Bu sayede de daha fazla tercih edilmektedir.

Galvaniz Kaplama  

Galvaniz kaplama denilen işlem, metallerin çinko ile kaplanmasıdır. Çinko, alüminyum ve bakırdan sonra endüstriyel olarak en çok kullanılan üçüncü elementtir. Metal malzemelerin çinko ile kaplanması bu malzemelerde korozyon direnci oluşmasına ve mukavemetlerinin artmasına neden olmaktadır. Metal malzemelerin galvaniz ile kaplanmasında başlıca iki yönteme başvurulmaktadır. Bunlardan biri sıcak daldırma yöntemidir. Bu yöntemde galvanizleme yapılacak olan malzeme, erimiş ve 460 derece sıcaklıkta bulunan çinkonun içerisine daldırılmaktadır. Bu yöntemde metalin dış kısmında yaklaşık 80-90 mikron kalınlığında bir koruyucu tabaka oluşmaktadır. Daldırma yöntemi ile yapılan galvanizleme işlemi maliyet açısından yüksektir. Ancak diğer kaplama türü olan soğuk kaplama ile kıyaslandığı zaman kalite bakımından açık ara öndedir. Daldırma yöntemi ile yapılan kaplamalar, aynı zamanda kendi kendini onarabilme imkanına da sahiptir. Kaplama yapılan metalin yüzünde mat bir görünüm oluşmasına neden olan sıcak daldırma yöntemi, metallerin ömrünün uzatmaktadır.

Galvanizleme için başvurulan ikinci yöntem ise soğuk kaplamadır. Sıcak kaplama kadar etkili sonuçlar vermese de metallerin korozyon direncinin artmasına yardımcı olmaktadır. Elektro galvanizleme olarak da adlandırılan bu yöntemde, metallerin bakım ve onarım gereksinimleri minimum düzeydedir. Herhangi bir nedenden dolayı yapılacak bakımlar, galvanizleme işleminin yeniden yapılmasını gerektirmektedir.

İlginizi Çekebilir: Galvanizli Boru Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir ?

Galvaniz Kullanım Alanları

Galvanizleme işleminden geçirilen metallerin kazanmış olduğu özellikler, galvanizin her geçen gün daha da popüler olmasına yol açmaktadır. Bu doğrultuda galvanizin çok çeşitli alanlarda kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Bu alanların başında otomotiv sanayi ile beyaz eşya endüstrisi gelmektedir. Hem otomobillerin hem de beyaz eşyaların dış yüzeyleri, galvanizleme işleminden geçirilmiş metaller kullanılarak imal edilmektedir. Bu sayede araçlarda ya da beyaz eşyalarda herhangi bir şekilde paslanma sorunu ile karşılaşılmamaktadır. Su ve akaryakıt depoları da bu yöntemle elde edilen metallerin en yaygın kullanıldıkları alanlardandır. Özellikle, binalarda ya da farklı alanlarda bulunan içme suyu depolarında hem gıda ile temasa uyumlu olması hem de uzun ömürlü olması dolayısıyla galvaniz malzeme kullanılmaktadır. Prefabrik yapılar ile endüstriyel yapıların inşa edilmesinde de galvaniz kullanımına rastlamak mümkündür.

Galvaniz Faydaları

Galvanizin sahip olduğu faydalar, onun kazanmış olduğu haklı ünün esas sebebidir. Bu noktada en büyük faydasının korozyon direnci olduğunu söylemek mümkündür. Korozyon, çevresel şartlar ya da sıvıların ve kimyasalların kendi yapısından kaynaklanan aşınmadır. Korozyon direnci düşük olan metallerde bile galvanizleme işlemi yapıldıktan sonra bu özellik kolaylıkla kazanılabilmektedir. Galvanizlemenin bir diğer faydası da maliyetleri düşürmesidir. Galvanizleme işleminden geçirilmeden kullanılan metaller, sürekli olarak bakım ve değişim gereksinimi doğurabilmektedir. Bu da uzun vadede daha yüksek maliyetlerin ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Galvanizli metaller ise bir kez satın alındıktan sonra uzun yıllar boyunca herhangi bir işleme gereksinim olmaksızın kullanılabilmektedir. Bu da maliyetlerin minimum düzeyde tutulması anlamına gelmektedir. Son olarak da galvaniz sayesinde metallerin daha dayanıklı hale geldiğini söylemek yerinde olacaktır. Koruyucu ve sertleştirici bir dış kabuk oluşumunu sağlayan galvanizleme işlemi, metallerin güçlenmesini sağlamaktadır.

Bizi Arayın