Galvanizli Boru Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Galvanizli Boru Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Galvanizli borular, çinko kaplamaya daldırılmış çelik borulardır. 1960 yılından önce inşa edilen evlerde galvanizli boru tesisatı yaygın olarak kullanılıyordu. İcat edildiğinde, galvanizli boru, su temin hatları için kurşun boruya bir alternatifti. Ancak bugün, onlarca yıl suya maruz kalmanın galvanizli boruların iç kısımlarının paslanmasına neden olacağını öğrendik. Bu sebeple galvanizli boruların kullanım alanları değişmiştir. Bu metinde galvanizli boruların, kullanım alanları, çapları ve fiyatlarından bahsedeceğiz.
Galvanizli Boru Üretimi
Çelik borular erimiş çinkoya daldırıldığında galvanizlenir. Bu çinko kaplama paslanmayı önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, onlarca yıllık kullanımdan sonra, bu boruların içinde korozyon ve pas birikerek sorunlara neden olabilir. Evinizde ne tür veya türlerde pipo bulunduğundan emin değilseniz, bunu anlamanın birkaç yolu vardır. Boruların evinize girdiği alanı bulun ve boruyu bir nikel ile dikkatlice çizin. Borunun yüzeyi bir kuruş rengindeyse, boru muhtemelen bakırdan yapılmıştır. Galvanizli çelik borular ise çelik gri renktedir. Plastik borular genellikle siyahtır ve kelepçeler görünür olmalıdır.
Galvanizli borular ilk kurulduğunda nikel rengine benzer. Ancak yaşlandıkça, galvanizli boru, bulunduğu ortama bağlı olarak çok daha mat, daha açık veya daha koyu görünebilir.
İlginizi Çekebilir: Kare Dolu Demir Nedir ?
Galvanizli Boru Kullanım Alanları
Galvanizli boru çeşitli ortamlarda kullanılır. 1970’den önce, inşaatta su temin boruları için galvanizli çelik kullanılıyordu. Çit direkleri ve korkulukları, iskele gibi çeliğin dayanımının istendiği dış mekan uygulamalarında ve koruyucu korkuluk olarak kullanılır. Su borusu olarak kullanıldığında, çinko bariyer kaplaması sudaki minerallere tepki verme eğilimindedir ve genellikle borunun içinde plak birikmesine neden olur. Bu, su akışını engeller ve ciddi durumlarda boruların patlamasına neden olabilir. Galvanizli borular, uygun şekilde takılmazsa sıhhi tesisatta sızıntılara neden olabilecek dişli bağlantı parçalarıyla bağlanır.
Galvanizli çelik boruların ortalama ömrü 40 ila 50 yıl arasındadır. Besleme hatlarınız galvaniz çelikten yapılmışsa suyu musluklara doğru iterek korozyona uğramış borulara basınç uygulayan sabit su basıncı vardır. Atık hatlarınız galvanizli çelikten yapılmışsa atık sıvı sadece evden dışarı aktığı için üzerlerinde daha az baskı oluşur ve kullanım ömrü biraz daha uzun olabilir.
Galvanizli Boru Çapları
Galvanizli boru çapları, 21,3 mm, 26,9 mm, 33.7 mm, 42,4 mm, 48,3 mm, 60,3 mm, 76,1 mm, 88,9 mm, 114,3 mm, 139,7 mm ve 165,1 mm olarak sıralanabilir. Kullanım alanlarına göre farklı boyutlarda galvanizli boruya ihtiyaç duyulur. Makine üretimi ve inşaat sektörü, bu boru tipinin en yaygın kullanım alanıdır ve farklı çaplarda kullanımı söz konusudur. İnşaat sektöründe bu kadar rağbet görmesinin sebebi ıslak zeminlerde kaymaması ve neme karşı hassas olmamasıdır.
Galvanizli Boru Fiyatları
Galvanizli borunun fiyatı boru çapı, dış çapı, et kalınlığı ve ağırlığa bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu boru tipinin ihtiyacınıza göre ne kadar fiyat aldığını öğrenmek için üretici firma ile iletişime geçmeniz daha sağlıklıdır.
Galvaniz borular kullanıldığı ilk zamanlarda bakırdan daha ucuz olduğu için tercih edilmiştir. Bu tür borular hala büyük inşaat projelerinde ve dış mekan su tesisatı için tercih edilmektedir. Galvanizli borular bakırdan daha ucuzdur ve plastiğe göre daha dayanıklıdır. Galvanizli boruların bir diğer faydası da bakıra göre daha fazla su geçişine izin verecek şekilde daha geniş çapa sahip olmalarıdır.
Galvanizli boruları sipariş etmek için Güldemir Yapı’ya ulaşabilirsiniz. Ayrıca Güldemir Yapı ile iletişime geçerek galvanizli boru fiyatlarını öğrenebilir ve aklınızdaki soruları sorabilirsiniz.