Sanayi Borusu Özellikleri ve Kullanım Alanları
Sanayi Borusu Özellikleri ve Kullanım Alanları
Sanayi borusu, birçok uygulama ve endüstride kullanılan geniş bir akışkan ve katı taşıma donanımıdır. Genellikle silindirik, boru ve sert tüp, proses, enerji, inşaat ve birçok sivil altyapı uygulamalarında kullanılır. Sanayi borusu ve sert borular, eşit derecede geniş çeşitlilikteki katı ve sıvıların taşınması için çok çeşitli malzemelerden üretilmektedir.
Sanayi boruları, genellikle silindir şeklindedir ve sistemler tipik olarak bağlantı parçaları veya özel olarak oluşturulmuş bağlantılar ve eklemlerle bağlanan düz bölümlerle yapılandırılır. Sıklıkla basınçlı uygulamalarda kullanılır. Sanayi borusu yapımı ve malzeme özellikleri uygulamaya bağlıdır.
Bu yazımızda; sanayi borusu özellikleri, kullanım alanları, standartları, üretim aşamasını ve kullanılan hammaddeleri inceleyeceğiz.
Sanayi Borusu Özellikleri
Sanayi borusu, maksimum basınçta en iyi dayanımı veren yapısı ile oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca, oldukça geniş bir sıcaklık aralığında işlem görebilir. Esnek sanayi borusu, özel yönlendirme ve bağlantı parçalarının ortadan kaldırılması için bir dereceye kadar esneklik sağlayan malzeme ve yapıya sahiptir
Entegre astarlı üretimiyle, genellikle proses malzemeleriyle veya ortam temizliğinin önemli olduğu gıda işleme gibi uygulamalarda kullanılmak üzere tasarlanmış polimerlerden yapılır. Nikel ve krom gibi kaplamalar, sanayi borularında görünüm veya korozyon direnci için kullanılır. Flanşlı borular, bağlantı için bir flanş ile bir veya iki uçta sonlandırılır. Ön yalıtımlı boru, çeşitli yalıtım malzemeleri ve ceket yapısı içerir. Yeraltı sınıfı sanayi borusu, yer altı uygulamaları için tasarlanmış ve üretilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Silme Demir Nedir ?
Sanayi Borusu Kullanım Alanları
Sanayi boruları kullanım alanı olarak endüstriyel boru sistemi kullanılan tüm alanları kapsar. Boru sistemi, bağlantı parçaları, valfler, pompalar, kompresörler, tanklar ve tamamlanmış bir boru tesisatı sistemi için gereken malzemeler için yoğun olarak ihtiyaç duyulmaktadır.
Aynı zamanda; imalat, su ve kanalizasyon arıtma, petro-kimyasal rafinaj ve yiyecek ve içecek üretimi dahil olmak üzere sanayide sistemin çalışması için her türlü yerde sanayi borularına ihtiyaç vardır.
Sanayi Borusu Standartları
Sanayi borusunun boyut seçenekleri, standart nominal İngilizce boyutları, metrik boyutları, duvar kalınlığını ve varsa boru planını içerir. İngilizce boyutları, boru boyutunun yaklaşık değerleridir. Metrik boyutlar 10 milimetreden az, 1000 milimetreden büyük arasında değişir. Duvar kalınlığı sayısal olarak belirtilebilir veya standart çizelge boyutlarına uyan boru için bir çizelge boyutu seçilebilir.
Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI), farklı basınç kullanımlarında duvar kalınlıklarını sınıflandırmak için “program numaraları” belirler. ANSI’nin belirlediği program numaraları, Standart (STD), Ekstra Güçlü (XS) ve Çift Ekstra Güçlü (XXS) olarak tanımlanan NPS 1/ 8’den NPS 36’ya kadar tüm boru boyutlarını ve ANSI program numarasına göre tüm duvar kalınlıklarını kapsar. Kesit şekli seçenekleri arasında yuvarlak, oval, kare ve dikdörtgen bulunur.
İlginizi Çekebilir: Siyah Levha Sac Nedir ?
Sanayi Borusu Üretim Aşaması ve Kullanılan Hammaddeler
Sanayi boruları, iki farklı işlemle üretilir. Her iki işlem için genel üretim yöntemi üç adımdan oluşur. İlk olarak, ham çelik daha işlenebilir bir forma dönüştürülür. Daha sonra boru, sürekli veya yarı sürekli bir üretim hattında oluşturulur. Son olarak boru müşterinin ihtiyaçlarını karşılamak için kesilir ve değiştirilir.
Sanayi boruları çok çeşitli hammaddelerden üretilmektedir. Bu hammaddeler; ABS, alüminyum, pirinç, bronz, karbon veya grafit, seramik veya seramik astarlı, kil veya camsı kil, beton, CPVC, EDPM, fiberglas veya kompozit, floropolimerler (PFA, FEP), cam veya cam kaplı, gri veya dökme demir, sünek demir, kurşun, neopren veya kauçuk veya elastomer, naylon veya poliamid, polietilen (PE), polipropilen (PP), PTFE veya PTFE astarlı, PVC, karbon ve alaşımlı çelik, paslanmaz çelik, titanyum ve zirkonyum olabilir.