U Profil Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
U Profil Nedir ? Kullanım Alanları Nelerdir ?
Doğada doğal halde bulunan bazı metaller, farklı bileşenler ile zenginleştirilmekte ve daha güçlü malzemeler elde edilmeye çalışılmaktadır. Metalleri işleme ve onlara şekil verme çalışmaları, insanları tarafından çok eski çağlardan beri yapılmaktadır. Ancak günümüzdeki anlamda bir işlemecilik, Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkmıştır. Özellikle demir ve çelik endüstrisi, dünya üzerinde üretilen metallerin %90’dan fazlasına denk gelen üretim kapasitesine sahiptir. Bu malzemeler doğrudan kullanılabilecekleri gibi, farklı ara ve nihai ürün formatına getirilerek de kullanılabilmektedir. U profiller, bu doğrultuda ortaya çıkan ürünler arasında yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir: Siyah Demir Kullanım Alanlarını Keşfedin
U Profil Özellikleri
Günümüzde farklı sektörlerde, çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılan pek çok profil türü bulunmaktadır. Bunlardan biri olan U profiller, kullanıldıkları alanlarda yük dağılımını sağlamaktadır. Bir düz taban ve iki dikey yandan oluştuğu için bu isimle anılmaktadır. U profil üretiminde farklı metaller kullanılmaktadır. Kullanılan her metal, profile farklı bir özellik katmaktadır. U profil üretiminde en sık tercih edilen metallerden biri olan paslanmaz çelikler, u profillerin korozyon riski altında da rahatlıkla kullanılabilmesini sağlamaktadır. Nikel ya da krom ile zenginleştirilmiş olan paslanmaz çelik malzemeden üretilen U profiller, uzun ömürlü olması yönüyle ön plana çıkmaktadır. Siyah demir malzeme de U profil üretiminde sıklıkla kullanılan bir diğer malzemedir. Korozyon direnci açısından paslanmaz çeliğin oldukça gerisinde kalan bu malzeme, dayanıklılığı ile ön plana çıkmaktadır. %25 oranında karbon içermesi nedeniyle siyah demirden imal edilen profiller, büyük miktarlı yüklere dayanabilmektedir. Paslanmaz çelik ile siyah demir arasındaki en büyük farklardan biri de maliyettir. Siyah demirin, paslanmaz çeliğe göre daha düşük maliyetli bir malzeme olması, avantajlı bir özelliktir. Son olarak da alüminyum profillerden söz etmek mümkündür. Alüminyum profilin en büyük özelliği ise hafif olmasıdır.
İlginizi Çekebilir: Siyah Levha Sac Nedir ?
U Profil Kullanım Alanları
Sağlamış olduğu faydalardan dolayı U profillerin kullanım alanları oldukça yaygındır. Yap ev inşaat sektörü bunların başında gelmektedir. Hasarlı binaların güçlendirilmesinde ya da daha dayanıklı binaların inşa edilmesinde mutlaka U profillerden yararlanılmaktadır. Korozyon riski olmadığı sürece inşaat sektörünün tercihi, siyah demirden imal edilen profillerdir. Buna ek olarak prefabrik evlerin imalatında da U profillerden yararlanılmaktadır. Otomotiv ve beyaz eşya sektörleri, U profillere en fazla gereksinim duyulan bir diğer alandır. Çelik binalarda taşıyıcı olarak kullanılabildiği gibi, çatılarda da rastlanmaktadır.
Faydaları
U profillerin bu denli yaygın bir kullanım alanına sahip olmasının temelinde sağlamış olduğu faydalar vardır. Bu faydaların başında, yapıların daha uzun ömürlü olmasını sağlama gelmektedir. Özellikle deprem riskinin olduğu bölgelerde siyah demirden ya da paslanmaz çelikten imal edilen profiller, yapıların depreme ve diğer risklere karşı daha dirençli olmasını sağlamaktadır. Ayrıca U profiller, yapılarda ya da farklı kullanım alanlarında yükün bir yerde toplanmasını engelleme gibi bir işleve de sahiptir. Kullanım ömürlerinin uzun olması ve doğru şartlar altında kullanılmaları halinde neredeyse ömürlü olmaları da öne çıkan faydalar arasındadır.
İlginizi Çekebilir: Yuvarlak Dolu Demir (Mil) Nedir ?
U Profil Çeşitleri
U profiller, kullanım amaçlarına bağlı olarak çeşitlenmektedir. Bu çeşitlenme hem ölçü olarak hem de üretimde kullanılan malzeme olarak ortaya çıkmaktadır. U profiller düz biçimde üretilebildiği gibi, üzerinde delikleri ya da rayları olan modelleri de mevcuttur. Delikli olan U profiller daha çok çivi ya da farklı araçlarla sabitlemeyi sağlamak içindir. Kullanılan malzemenin türüne bağlı olarak da U profilleri, siyah demir profiller, paslanmaz çelik profiller ve alüminyum profiller olmak üzere üçlü bir ayrıma tabi tutmak mümkündür.