Demir Ürünlerin İnşaat Alanında Kullanımı
Demir Ürünlerin İnşaat Alanında Kullanımı
Demir birçok farklı sektörde kullanılan materyallerden birisi olsa da günümüzde en çok inşaat sektöründe kullanılmaktadır. İnşaatlarda çok sık kullanılmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Binayı meydana getiren betonun daha dayanıklı ve güçlü olabilmesi için demir kullanımına büyük bir önem vermek gerekiyor. Ancak inşaatlarda kullanılacak olan demirlerin seçiminde de gereken titizliği göstermek gerekiyor.
Her binanın yapımına göre farklı demir çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle çok yüksek katlı binalar inşaa edilirken demirde kalitenin çok iyi bir şekilde aranması gerekmektedir. Binanın yapısına en uygun olan demir çeşitlerinin kullanılması gerekmektedir.
Sunduğu Faydalar
İnşaatlarda kullanılan demir türlerinin önemli birçok faydası bulunmaktadır. İnşaat yapımında mutlaka en iyi kalite standartlarında demirler kullanılması gerekmektedir. Deprem gibi olası felaketlere karşı binayı daha korunaklı bir hale getirmektedir. Özellikle çok katlı binaların yapımı sırasında inşaat demirlerinin yeterli oranda ve kalitede tercih edilmesi gereklidir. Çünkü demirler binaların iskeletini meydana getirmektedir.
Yüksek betonarme yapılarda ağırlık meydana getirmeden ve betonun daha iyi sıkılaşmasını sağlayan demirler olası çökmelere karşı oldukça etkilidir. Bir binanın şekillendirilmesinde inşaat demirinin etkisi oldukça büyüktür.
Kullanılan Demir Ürün Çeşitleri
Binanın durumuna ve diğer malzemelere en uygun olan demir çeşitlerinin seçilmesi gerekiyor. İnşaatlarda kullanılan demirler sahip oldukları özellikler ve kullanım alanlarına göre farklı türlere ayrılmaktadır. Bu demirler içerisinde en çok kullanılanlar şunlardır:
-
Karbon çelik demiri
-
Kaynaklı tel inşaat demiri
-
Avrupa inşaat demiri
-
Sac metal demiri
-
Paslanmaz çelik demiri
-
Galvanizli demir
-
Genişletilmiş metal hasır demir
Gibi birçok seçenek bulunmaktadır. Bu demirler içerisinde en çok kullanılan çeşit ise karbon çelik demiridir. Çok işlevsel olması nedeniyle birçok inşaat alanında sıklıkla karşılaşılan demir türleri arasında yer almaktadır. Kaynaklı tel inşaat demiri ise daha çok zemin döşemelerinde kullanılır. Avrupa inşaat demiri bilinen demir çeşitlerinden olsa da bu demirin deprem ve kasırga gibi yerlerde kullanımı daha kısıtlıdır. Çatı, merdiven ve diğer döşemelerde ise daha çok sac metal demiri tercih edilmektedir. Yüksek aşındırıcı alanlarda tercih edilen demir türü ise galvanizli demirlerdir. Maliyeti yüksek olan demir çeşitleri arasında bulunmaktadır.
Galvaniz Özellikleri
Galvaniz inşaat sektöründe en çok kullanılan materyaller arasında yer almaktadır. Kalite ve dayanıklılık bakımından üstün niteliklerde olan bu materyal paslanmaya karşı son derece dirençlidir. Galvaniz çelik malzemelerin üzerine yapılan bir kaplama işlemi olarak tanımlanabilir. Uzun yıllar dayanabiliyor olması binaların da uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Hemen her türden iklim ve mevsim şartlarına karşı dayanıklıdırlar. Korozyona karşı da son derece etkili olan materyaller arasında yer alırlar. İnşaat projelerinden dış cephe kaplamalarına kadar birçok farklı alanda kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Galvaniz Demir Kullanım Alanları ve Özellikleri
Galvanizli Ürün Kullanımının Avantajları
Galvanizli ürün kullanımının türlü avantajları bulunmaktadır. Öncelikle inşaat malzemesi olarak tercih ediliyorsa kolay kolay yıpranma payı olmayacaktır. Galvanizli ürünler uzun ömürlü olduğundan sıklıkla kullanılmaktadır. Yapılacak olan inşaat türüne uygun olarak üretilmesi de bu ürünlerin avantajları arasında yer almaktadır. Profesyonel kullanımlarda kullanıcı beklentisini en iyi şekilde karşılayan galvanizli ürünler yapılan binanın daha sağlıklı olmasında son derece etkilidir.
Binalarda kaliteyi artırırken bir yandan da iş gücüne önemli bir katkısı vardır. Galvanizli ürünlerin kullanımı çok geniş bir alana yayılmaktadır. Çok fazla kullanıldığı alanlardan birisi de inşaat sektörüdür. Galvanizli ürünler kullanıcı gereksinimlerine uygun ebatlarda ve boyutlarda kullanılabilmektedirler. Özellikle inşaat firmaları tarafından direncin artırılması amacı ile tercih edilirler. Günümüzde kullanımı en yaygın olan inşaat malzemeleri arasında yer almaktadır. Galvanizli demirler sıradan inşaat demirlerine göre daha fazla dayanıma sahiptir.