HRP Sac Nedir ?

hrpsacnedir
Genel

HRP Sac Nedir ?

Malzeme biliminin gelişim göstermesine bağlı olarak her geçen gün yeni ve daha kullanışlı malzemeler ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda giderek daha popüler bir hal almaya başlayan HRP saclar da bu doğrultuda ortaya çıkan ürünler arasında yer almaktadır. Sıcak haddelenmiş yassı çeliklerin herhangi bir ısıl işleme maruz bırakılmadan haddelenmesiyle üretilen ve genellikle 0,2 milimetre ila 2 milimetre arasındaki kalınlıklarda bulunan HRP saclar, rulo ya da yassı biçimlerde olabilmektedir. Malzemenin düzgün bir yüzeye sahip olabilmesi için ilk yapılan sıcak haddeleme işleminin yanı sıra bir kez de soğuk haddeleme yapılmaktadır. HRP saclar genellikle belirli ölçüler doğrultusunda şeritler halinde kesilerek üretilmektedir. Standart ölçülere sahip olmasına rağmen, talep edilmesi halinde daha farklı boyutlarda HRP sac üretilmesi de olanaklıdır.

İlginizi Çekebilir: NPU Demir Nedir ?

HRP Sac Özellikleri

HRP sac ürünlerinin giderek daha yaygın hale gelmesinin temelinde, bu malzemenin sahip olduğu özellikler bulunmaktadır. HRP saclar her şeyden önce yüksek mukavemet değerine sahiptir. Hem sıcak hem de soğuk haddeleme işleminden geçirildikleri için HRP sacların dirençleri büyük ölçüde artmaktadır. Bununla birlikte HRP sacların korozyon dayanımları da normal demire göre daha yüksektir. Korozyon riskinin yüksek olduğu alanlarda bile bu malzeme, uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanılabilmektedir. HRP saclar kaynak tutma düzeyleriyle de ön plana çıkmaktadır. Diğer metallerle güçlü şekilde bağ kurabilen HRP saclara uygulanan kaynaklar, uzun süre bozulmadan kalabilmektedir.

HRP Sac Kullanım Alanları

Sahip olduğu özellikler ve kullanım alanlarına sağladığı katkılar nedeniyle HRP saclar yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzemelerin en sık görüldüğü alanların başında otomotiv sektörü gelmektedir. Araçların iç ve dış aksanlarının yanı sıra çeşitli yedek parçaların imalatında da başvurulan HRP saclar, uzun ömürlü kullanım sağlamalarından dolayı tercih edilmektedir. Bununla birlikte dayanıklı ev aletleri ve mutfak gereçlerinin üretiminde de HRP saclardan sıklıkla yararlanılmaktadır. Özellikle beyaz eşyaların dış yüzeylerinde genellikle bu malzeme kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak kazan, radyatör ya da havalandırma sistemlerinde de HRP sac kullanımına rastlamak mümkündür.

HRP Sac ve DKP Sac Arasındaki Farklar

HRP sac modelleri kadar önem arz eden ve en az onlar kadar yaygın şekilde kullanılan malzemelerden biri de DKP saclardır. Sıcak olarak haddelenmiş çeliğin bir dizi işlemden geçirilmesinden sonra elde edilen DKP sac ürünleri, bazı yönleriyle HRP saclara benzese de çeşitli farklılıklar da mevcuttur. DKP saclar sıcak haddelemenin yanı sıra soğuk haddelemeden geçirilmemektedir. Şekil olarak hem düz hem de rulo halinde üretilebilen DKP saclar, fiyat bakımından da HRP saclar ile bazen farklılaşma göstermektedir. Daha yüksek özelliklere sahip olan DKP saclar, maliyet bakımından HRP sacları geride bırakmaktadır. DKP sacların mukavemet değerleri, HRP saclara göre daha yüksektir. Bu da daha zorlu alanlarda kullanılabilmesine olanak tanımaktadır.

İlginizi Çekebilir: Siyah Dkp Sac Nedir ?

DKP Sac Özellikleri

DKP sac malzemeler de HRP saclar gibi yaygın kullanım alanlarına sahiptir. Ancak DKP sacların mukavemet düzeyleri daha fazladır. Çeliğin sıcak olarak haddelenmesiyle sıkıştırılan bu malzeme; santraller, barajlar ve daha pek çok zorlu alanda kullanılmaktadır. Ayrıca DKP sac malzemeler iyi şekillenebilmeleriyle de ön plana çıkmaktadır. Yüksek mukavemet değerine rağmen kolayca şekil alabilmesi hem daha fazla alanda kullanılabilmesine hem de işlevselliğinin artmasına neden olmaktadır. HRP sac modellerinde olduğu gibi DKP malzemelerde de ürün kalınlığı 0,2 milimetre ile 2 milimetre arasında değişiklik göstermektedir. Ayrıca isteğe bağlı olarak daha farklı kalınlıklarda ürünlerin imalatı da yapılabilmektedir.

Bizi Arayın